Počet porcí: (velikost porce 100 g (syrové rýže))
3 L | Tmavý zeleninový vývar - základní |
180 ml | Olej olivový |
500 g | Cibule žlutá |
1 kg | Rýže Carnaroli |
200 ml | Bílé víno suché |
25 g | Česnek celý |
Pracovní postup
Příprava
- Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
- Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
- Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml zeleninového vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
- Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
- V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
- Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
- Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého zeleninového vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
- Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 - 15 minut.
- V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Expedice
- Toto je jen základní risotto, expedice je vždy popsaná u konkrétního risotta.