Počet porcí: (velikost porce 1 vejce)
2 L | Voda |
60 ml | Ocet kvasný |
4 g | Sůl |
10 ks | Vejce co nejčerstvější |
Děkujeme za Váš zájem o Kalkulace receptů, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů KU a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o Nutriční hodnoty a alergeny, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o video kurzy Kulinářského umění, Váš uživatelský profil umožňuje přístup jen do ukázkových video kurzů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
VYBERTE SI DRUH LICENCE
Chcete využívat licenci jako Hobby kuchař pro své domácí vaření nebo jste profesionál, který chce neustále zlepšovat své Kulinářské umění a znalosti kulinářských technik?
nebo
Chcete svoje blízké nebo kolegy obdarovat licencí Kulinářského umění? Ano, je to možné :-)
Pro více informací o jednotlivých licencí najeďte na
"i" vedle tlačítka. Také se můžete podívat na stránku
"Profesionál" nebo "Hobby kuchař".
Pracovní postup
Příprava
- Do rendlíku o průměru 20 cm nalijeme 2 L vody, kterou osolíme a přidáme do ní ocet. Vody musí být v rendlíku dostatek, aby se vejce dobře vytvarovalo
- Vodu přivedeme k mírnému varu, teplota vody by měla být okolo 93°C.
- Pro pošírování vybereme vejce, která jsou co nejčerstvější, to poznáme podle hustého a jasně definovaného bílku.
- Vejce rozklepneme do malé misky.
- Do vody, která se mírně vaří pomalu vykolpíme vajíčka, jedno po druhém.
- Po asi 20 vteřinánách vajíčko opatrně, pomocí děrované lžíce překlopíme a necháme pošírovat.
- V závislosti na velikosti vejce a skutečné teplotě vody bude pošírování trvat asi 3 - 4 minuty.
- Když je bílek vajíčka ještě rosolovitý a třese se, vajíčko pošírujeme dál.
- Ve chvíli, kdy je bílek vajíčka již pevný a netřese se, je vajíčko hotové a můžeme ho vyndat.
- V případě, že chceme žloutek pevnější, můžeme vajíčka nechat pošírovat déle.
- Hotové vajíčko vždy přendáme na připravený papírový ubrousek, který absorbuje přebytečnou vodu.
- Správně pošírované vajíčko by mělo mít přirozený oblý tvar vejce.
- Správně pošírované vajíčko by při jeho rozříznutí mělo mít žloutek tekutý a krémový.
- V případě, že jsme vajíčko nechali pošírovat déle, jeho žloutek bude pevnější, ale stále by měl zůstat krémový