SPUSTILI JSME KU V NOVÉM A S DALŠÍMI FUNKCEMI Vyzkoušet nyní
SPUSTILI JSME KU V NOVÉM A S DALŠÍMI FUNKCEMI Vyzkoušet nyní

Pro registraci přejděte na nejnovější verzi Kulinářského Umění na adrese https://knihovna.kulinarskeumeni.cz/registrace

Přejít na KU3

Přihlášení

Zadejte email a heslo uvedené při registraci a klikněte na tlačítko „Přihlásit se“

Vyplňte e-mail zvolený při registraci.
Vyplňte své heslo.

Zapomenuté heslo

Zadejte email uvedený při registraci, budou Vám na něj odeslány nové registrační údaje.

Změna hesla

Přepnout na uživatele

Základní bešamel - zahuštěný máslovou jíškou

Počet porcí: (velikost porce 1 L)

750 g Máslo
500 g Mouka hladká
10 L Mléko polotučné
1000 g Cibule žlutá
4 g Hřebíček celý
2 g Muškátový oříšek celý Wiberg
1 g Bobkový list
50 g Sůl
2 g Pepř bílý

Děkujeme za Váš zájem o Kalkulace receptů, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů KU a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.

Děkujeme za Váš zájem o Nutriční hodnoty a alergeny, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.

Děkujeme za Váš zájem o video kurzy Kulinářského umění, Váš uživatelský profil umožňuje přístup jen do ukázkových video kurzů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.

VYBERTE SI DRUH LICENCE

Chcete využívat licenci jako Hobby kuchař pro své domácí vaření nebo jste profesionál, který chce neustále zlepšovat své Kulinářské umění a znalosti kulinářských technik?

HOBBY licence
roční 1990 Kč
i

nebo

PROFI licence
roční 3990 Kč
i

Chcete svoje blízké nebo kolegy obdarovat licencí Kulinářského umění? Ano, je to možné :-)

Koupit jako dárek

Pro více informací o jednotlivých licencí najeďte na
"i" vedle tlačítka. Také se můžete podívat na stránku
"Profesionál" nebo "Hobby kuchař".

Pracovní postup

Příprava
  1. Cibuli nakrájíme najemno
  2. Multifunkční pánev nastavíme na opékání a teplotu nastavíme na 160°C.
  3. Do pánve přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Pak teplotu pánve snížíme na 140°C
  4. Do rozpuštěného másla přidáme najemno nakrájenou cibuli společně s hřebíčkem a necháme zpěnit po dobu 7 minut, cibule by neměla získat žádnou barvu.
  5. Do másla s cibulí postupně přidáme všechnu mouku a mícháním vytvoříme světlou jíšku, kterou necháme restovat po dobu 5 minut, opět by neměla získat žádnou barvu.
  6. Teplotu snížíme na 100°C a do hotové cibulové jíšky začneme přilévat cca 1/4 celkového množství mléka tak, aby se postupně  temperovalo a nevytvořily se hrudky. Mícháme přibližně 1 - 2 minuty. 
  7. V dalším kroku přilijeme další 1/4 celkového množství mléka a opět promícháváme cca 1 - 2 minuty tak, aby vnikla jemná kašovitá konzistence a netvořili se hrudky. 
  8. Pak dolijeme zbytek mléka, teplotu necháme nastavenou na 100°C, přidáme bobkový list, pravidelně promícháme a necháme vařit přibližně 20 minut.
  9. Po 20 minutách teplotu snížíme na 95°C, čas nastavíme na dalších 25 minut a bešamel pravidelně promícháváme, aby se nepřichytil.  
  10. Když je bešamel hotový, přidáme muškátový oříšek, sůl a bílý pepř a vše důkladně promícháme
  11. Na závěr zcedíme, aby v bešamelu nezůstala cibule a hřebíček.
  12. Při zchlazování bešamelu je dobré dát na jeho povrch potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.
Preferujete původní verzi KU? Zobrazit ji můžete zde