Počet porcí: (velikost porce 1 L)
750 g | Máslo |
500 g | Mouka hladká |
10 L | Mléko polotučné |
1000 g | Cibule žlutá |
4 g | Hřebíček celý |
2 g | Muškátový oříšek celý Wiberg |
1 g | Bobkový list |
50 g | Sůl |
2 g | Pepř bílý |
Děkujeme za Váš zájem o Kalkulace receptů, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů KU a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o Nutriční hodnoty a alergeny, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o video kurzy Kulinářského umění, Váš uživatelský profil umožňuje přístup jen do ukázkových video kurzů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
VYBERTE SI DRUH LICENCE
Chcete využívat licenci jako Hobby kuchař pro své domácí vaření nebo jste profesionál, který chce neustále zlepšovat své Kulinářské umění a znalosti kulinářských technik?
nebo
Chcete svoje blízké nebo kolegy obdarovat licencí Kulinářského umění? Ano, je to možné :-)
Pro více informací o jednotlivých licencí najeďte na
"i" vedle tlačítka. Také se můžete podívat na stránku
"Profesionál" nebo "Hobby kuchař".
Pracovní postup
Příprava
- Cibuli nakrájíme najemno
- Multifunkční pánev nastavíme na opékání a teplotu nastavíme na 160°C.
- Do pánve přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Pak teplotu pánve snížíme na 140°C
- Do rozpuštěného másla přidáme najemno nakrájenou cibuli společně s hřebíčkem a necháme zpěnit po dobu 7 minut, cibule by neměla získat žádnou barvu.
- Do másla s cibulí postupně přidáme všechnu mouku a mícháním vytvoříme světlou jíšku, kterou necháme restovat po dobu 5 minut, opět by neměla získat žádnou barvu.
- Teplotu snížíme na 100°C a do hotové cibulové jíšky začneme přilévat cca 1/4 celkového množství mléka tak, aby se postupně temperovalo a nevytvořily se hrudky. Mícháme přibližně 1 - 2 minuty.
- V dalším kroku přilijeme další 1/4 celkového množství mléka a opět promícháváme cca 1 - 2 minuty tak, aby vnikla jemná kašovitá konzistence a netvořili se hrudky.
- Pak dolijeme zbytek mléka, teplotu necháme nastavenou na 100°C, přidáme bobkový list, pravidelně promícháme a necháme vařit přibližně 20 minut.
- Po 20 minutách teplotu snížíme na 95°C, čas nastavíme na dalších 25 minut a bešamel pravidelně promícháváme, aby se nepřichytil.
- Když je bešamel hotový, přidáme muškátový oříšek, sůl a bílý pepř a vše důkladně promícháme
- Na závěr zcedíme, aby v bešamelu nezůstala cibule a hřebíček.
- Při zchlazování bešamelu je dobré dát na jeho povrch potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.