Počet porcí: (velikost porce 90 g)
1000 g | Pšeničná mouka hladká |
120 g | Cukr krupice |
100 g | Sádlo škvařené vepřové |
60 g | Droždí čerstvé |
12 g | Sůl |
50 g | Vejce |
450 g | Mléko plnotučné |
1 ks | Vaječné žloutky |
80 G | Mák modrý |
Děkujeme za Váš zájem o Kalkulace receptů, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů KU a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o Nutriční hodnoty a alergeny, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o video kurzy Kulinářského umění, Váš uživatelský profil umožňuje přístup jen do ukázkových video kurzů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
VYBERTE SI DRUH LICENCE
Chcete využívat licenci jako Hobby kuchař pro své domácí vaření nebo jste profesionál, který chce neustále zlepšovat své Kulinářské umění a znalosti kulinářských technik?
nebo
Chcete svoje blízké nebo kolegy obdarovat licencí Kulinářského umění? Ano, je to možné :-)
Pro více informací o jednotlivých licencí najeďte na
"i" vedle tlačítka. Také se můžete podívat na stránku
"Profesionál" nebo "Hobby kuchař".
Pracovní postup
Příprava
- Sádlo necháme povolit při pokojové teplotě. Mléko by mělo být vlažné.
- Do nádoby na hnětení dáme mléko a 1 celé vejce (cca 50g).
- Smícháme suché ingredience (mouka, cukr a sůl) a až po jejich důkladném promíchání přidáme droždí.
- Suché ingredience dáme do nádoby na hnětení na mokré ingredience.
- Nádobu na hnětení upevníme do robota, použijeme hák a na středně nízkou rychlost necháme míchat po dobu 2 minuty.
- Teprve v tuto chvíli přidáme do těsta sádlo a dále mícháme dalších 8 minut.
- Vypracované těsto skulíme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme vyzrát při pokojové teplotě po dobu 30 min, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
- Vyzrálé těsto rozválíme válečkem na placku tlustou cca 0,5 cm a rozdělíme ji na 8 stejných trojúhelníků.
- Z trojúhelníků svineme loupáky.
- Loupáky umístíme s dostatečným rozestupem na pomaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem a necháme je vykynout přikryté utěrkou, cca 30 - 40 minut.
- Po nakynutí potřeme loupáky vaječným žloutkem a posypeme mákem.
- Dáme péct do konvektomatu předehřátého na 180°C, čas nastavíme na 25 minut, vlhkost 100 % a vrtuli nastavíme na minimum a necháme péct do kaštanové barvy.
- Po upečení necháme loupáky zchladnout a skladujeme přikryté utěrkou, nebo v igelitovém pytli.