Počet porcí: (velikost porce 110 g)
700 g | Pšeničná mouka hladká |
300 g | Žitná mouka chlebová hladká |
12 g | Ocet kvasný |
10 g | Sůl |
15 g | Droždí čerstvé |
2 g | Kmín celý |
4 g | Fenykl celý |
325 g | Voda |
20 g | Žitná mouka chlebová hladká |
20 g | Fenykl celý |
10 g | Sůl vločková |
Děkujeme za Váš zájem o Kalkulace receptů, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů KU a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o Nutriční hodnoty a alergeny, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o video kurzy Kulinářského umění, Váš uživatelský profil umožňuje přístup jen do ukázkových video kurzů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
VYBERTE SI DRUH LICENCE
Chcete využívat licenci jako Hobby kuchař pro své domácí vaření nebo jste profesionál, který chce neustále zlepšovat své Kulinářské umění a znalosti kulinářských technik?
nebo
Chcete svoje blízké nebo kolegy obdarovat licencí Kulinářského umění? Ano, je to možné :-)
Pro více informací o jednotlivých licencí najeďte na
"i" vedle tlačítka. Také se můžete podívat na stránku
"Profesionál" nebo "Hobby kuchař".
Pracovní postup
Příprava
- Nejdříve přesně navážíme všechny suroviny.
- Celý fenykl (první množství v receptu) nadrtíme v hmoždíři.
- Celý fenykl (druhé množství v receptu) smícháme s vločkovou solí (tuto směs později použijeme na posyp vytvarovaného dalamánku, společně s žitnou moukou).
- Do nádoby na hnětení dáme tekuté ingredience, tedy vodu a kvasný ocet.
- Smícháme suché ingredience (mouka pšeničná, mouka žitná, sůl, kmín a drcený fenykl), promícháme a až na závěr přidáme droždí.
- Suché ingredience dáme do nádoby na hnětení na mokré ingredience, tedy na vodu s octem.
- Nádobu na hnětení upevníme do robota, použijeme hák a na střední rychlost necháme míchat po dobu 10 minut.
- Vypracované těsto skulíme do bochánku, přikryjeme utěrkou a necháme vyzrát při pokojové teplotě po dobu 30 min, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
- Těsto na pomoučněném válu zpracujeme do tvaru bagety a naporcujeme na stejné díly, váha jednoho dalamánku je 110 g.
- Jednotlivé porce dalamánku zkulíme do bochánků, ze kterých vytvarujeme dalamánky, které obalíme v žitné mouce.
- Vytvarované dalamánky dáme na plech pomoučněný žitnou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut nakynout.
- Po kynutí dalamánky posypeme pomocí síta žitnou moukou a podélně nařízneme. Do řezu nasypeme směs celého fenyklu a vločkové soli.
- Konvektomat nastavíme na pečení, teplotu na 250 °C, čas na 5 minut, rychlost ventilátoru snížíme na minimum a necháme předehřát. Po předehřátí nastříkáme do komory konvektomatu vodu, abychom vytvořili páru.
- Dalamánky na plechu vložíme do konvektomatu a necháme péct.
- Po 5ti minutách otevřeme dveře konvektomatu a necháme vyvětrat vzniklou páru. Teplotu nastavíme na 180 °C, čas na 12 minut, rychlost ventilátoru necháme na minimum a dalamánky necháme dopéct.
- Po upečení dalamánky vyndáme z konvektomatu a nechýme je vychladnout na mřížce.
- Skladujeme přikryté utěrkou, nebo v igelitovém pytli.