Počet porcí: (velikost porce 200)
900 g | Rajčata čerstvá |
900 g | Paprika červená čerstvá |
200 ml | Rostlinný olej (řepkový) |
500 g | Cibule žlutá |
50 g | Rajčatový protlak doppio |
60 g | Paprika červená mletá Wiberg |
300 g | Brambora moučná C |
3 L | Tmavý zeleninový vývar - základní |
25 g | Sůl |
Děkujeme za Váš zájem o Kalkulace receptů, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů KU a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o Nutriční hodnoty a alergeny, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o video kurzy Kulinářského umění, Váš uživatelský profil umožňuje přístup jen do ukázkových video kurzů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
VYBERTE SI DRUH LICENCE
Chcete využívat licenci jako Hobby kuchař pro své domácí vaření nebo jste profesionál, který chce neustále zlepšovat své Kulinářské umění a znalosti kulinářských technik?
nebo
Chcete svoje blízké nebo kolegy obdarovat licencí Kulinářského umění? Ano, je to možné :-)
Pro více informací o jednotlivých licencí najeďte na
"i" vedle tlačítka. Také se můžete podívat na stránku
"Profesionál" nebo "Hobby kuchař".
Pracovní postup
- Rajčata nakrájíme na kolečka tlustá 1,5 cm, naskládáme je na nepřilnavý plech nebo na plech s pečícím papírem a potřeme je rostlinným olejem.
- Červenou papriku necháme celou, také ji potřeme rostlinným olejem a naskládáme ji na plech.
- Na potření zeleniny olejem použijeme 1/4 celkového množství oleje v receptu.
- Konvektomat nastavíme na horký vzduch, teplotu nastavíme na 180°C, rychlost ventilátoru necháme na plnou rychlost, vlhkost nastavíme na 100%, čas nastavíme na 40 minut a necháme předehřát.
- Když je konvektomat předehřátý vložíme do něj plechy s rajčaty a z červenou paprikou a necháme opékat.
- Po 30 minutách vyndáme opečená rajčata, která by měla mít zlatavou barvu. Červenou papriku necháme dále opékat.
- Když vyprší nastavený čas 40 minut, vyndáme také opečenou červenou papriku. Slupka papriky by měla být opečená do tmavší barvy. Slupku budeme sundavat.
- Horkou opečenou papriku přendáme do gastro nádoby a zavřeme víkem, nebo přes ni přetáhneme potravinářskou folii, aby se paprika zapařila, cca 20 minut. Díky tomu bude snadnější sundat opečenou slupku.
- Z vychladlé papriky vyndáme jadřinec a sundáme opečenou slupku. Dužinu papriky nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm. Šťávu ze zapařené papriky přecedíme a později přidáme do omáčky. Je plná intenzivní chuti a omáčce přidá výraznou chuť.
- Brambory oloupeme nakrájíme na kostky 3 x 3 cm a dáme do gastro nádoby se studenou vodou.
- Multifunkční pánev nastavíme na opékání, teplotu na 180°C, čas na 13 minut a necháme předehřát.
- Do pánve nalijeme rostlinný olej (3/4 celkového množství z receptu, další 1/4 jsme použili na potření opékaných rajčat a papriky) a necháme předehřát.
- Do rozehřátého oleje přidáme cibuli a necháme restovat 3 minuty na 180°C, pak teplotu snížíme na 170°C a restujeme další 4 minuty, teplotu snížíme na 160°C a restujeme dozlatova další 4 minuty. Nastavení časů restování při různých teplotách se může lišit dle množství restované cibule a velikosti a výkonu multifunkční pánve. Obecně se ale držíme pravidla, že v první fázi při teplotě 180°C z cibule odpařujeme vodu. Ve chvíli, kdy cibule začíná získávat barvu, teplotu snižujeme a postupně restujeme dozlatova.
- Teplotu pánve necháme nastavenou na 160 °C a přidáme rajčatový protlak, který necháme zarestovat, další 2 minuty.
- Do cibule s protlakem přidáme mletou papriku a jen krátce zarestujeme, cca 30 vteřin.
- Do základu nalijeme zeleninový vývar, přidáme nakrájená opečená rajčata, nakrájenou opečenou červenou papriku, moučnou bramboru a vše promícháme.
- Teplotu pánve snížíme na 100 °C, čas nastavíme na 60 minut, zavřeme víko pánve a omáčku necháme vařit.
- Když je omáčka provařená, rozmixujeme ji do hladka a dochutíme solí.