Počet porcí: (velikost porce 130 g (syrové těsto))
620 g | Brambora moučná C |
250 ml | Voda |
30 g | Vaječné žloutky pasterizované |
1 g | Muškátový oříšek celý Wiberg |
120 g | Hladká mouka 00 italská |
1 g | Pepř bílý celý |
4 g | Sůl |
25 g | Sýr Grana Padano |
Děkujeme za Váš zájem o Kalkulace receptů, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů KU a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o Nutriční hodnoty a alergeny, Váš uživatelský profil umožňuje jejich zobrazení jen u ukázkových receptů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
Děkujeme za Váš zájem o video kurzy Kulinářského umění, Váš uživatelský profil umožňuje přístup jen do ukázkových video kurzů. Pro přístup do všech video Kurzů a profi receptů KU se, prosím, zaregistrujte a vyberte si svou licenci.
VYBERTE SI DRUH LICENCE
Chcete využívat licenci jako Hobby kuchař pro své domácí vaření nebo jste profesionál, který chce neustále zlepšovat své Kulinářské umění a znalosti kulinářských technik?
nebo
Chcete svoje blízké nebo kolegy obdarovat licencí Kulinářského umění? Ano, je to možné :-)
Pro více informací o jednotlivých licencí najeďte na
"i" vedle tlačítka. Také se můžete podívat na stránku
"Profesionál" nebo "Hobby kuchař".
Pracovní postup
Příprava
- Brambory zabalíme do alobalu, nalejeme k nim 250 ml vody a dáme je na plech.
- "Konvektomat nastavíme na ""Pečení"", teplotu na 180°C, čas: 1hod, vlhkost 100%, ventilátor na nízké otáčky. "
- Po upeční budem mít cca 500 g uvařených a oloupaných brambor, které necháme vychladnout.
- Vychladlé brambory prolisujeme lisem na brambory tak, aby byly rozprostřeny rovnoměrně a v jedné vrstvě.
- Brambory prosypeme moukou a pomocí cukrářských stěrek promícháme, aby byl každý kousek obalený v mouce.
- Na brambory nalijeme žloutky, osolíme, opepříme a přidáme parmazán nastrouhaný najemno a opět promícháme.
- Na závěr přidáme zbylé množství mouky tak, aby se těsto nelepilo na ruku.
- Těsto spojíme a jen krátce prohněteme. Čím méně budeme s těstem pracovat, tím méně lepku se v něm vytvoří a výsledný nok bude nadýchaný.
- Pracovní plochu si pomoučníme hladkou moukou, z těsta vytvoříme obdélník vysoký cca 1,5 cm, přikryjeme utěrkou a necháme 5 min odpočinout.
- Obdélník nakrájíme pomocí cukrářské stěrky na stejně velké pruhy, ze kterých postupně vyválíme válečky o průměru cca 1,5 cm, nebo dle požadované velikosti.
- Z válečků potom nakrájíme noky požadované velikosti. Ty mužeme takto nechat.
- Nebo můžeme jednotlivé noky vytvarovat přes dřevěné pádlo tak, abychom na noku vytvořili kapsu a drážky, ve kterých potom lépe drží omáčka
- Noky vaříme ve vroucí osolené vodě. Voda by se neměla po vložení noků přestat vařit. Vaříme cca 2 minuty než noky vyplavou na povrch.
- Ihned po uvaření vložíme noky na studené vody, abychom je rychle zchladili.
- Takto uvařené noky skladujeme v lednici při teplotě 4°C.
- Před servisem můžeme ohřát ve vroucí vodě, nebo je můžeme opéct na pánvi.