O projektu Kulinářského umění
Vzdělávací program Kulinářské umění vznikl v roce 2014 s cílem zlepšit standardy českého gastronomického vzdělávání a přiblížit je standardům světových gastronomických škol.
Profesionální gastronomické vzdělávání, na všech světových gastronomických školách, jako je například CIA Culinary Institute of America
nebo Le Cordon Bleu, následuje gastronomické základy, které definoval Georges Auguste Escoffier na přelomu 19. a 20 století ve své knize
„Le Guide culinaire“.
Myšlenka těchto základů je velmi jednoduchá,
nejdříve je důležité pochopit a naučit se základy a principy kulinářských
technik. Bez těch totiž nebudeme mít přípravu žádného receptu pod
kontrolou.
Georges Auguste Escoffier v úvodu „Le Guide culinaire“ napsal, že jeho
kniha není jednoduchým souborem receptů, které by měly být otrocky
následovány, ale spíše soubor kulinářských technik a inspirací, které by
měly kuchaře motivovat k vytvoření jejich vlastního stylu. Escoffier už
tenkrát řekl, že kulinářské umění se bude vyvíjet tak, jak se bude vyvíjet
společnost, jen základy kulinářských technik zůstanou nezměněné.
A to je princip, který by si měl každý kuchař „vytetovat“ do své mysli. „Bez
pochopení základů a principů všech kulinářských technik se kuchař nikdy
nestane profesionálem ve svém oboru“
Vzdělávací program Kulinářské umění je tímto, generacemi potvrzeným, přístupem inspirovaný a jeho obsah je tedy postavený na vysvětlení a pochopení jednotlivých kulinářských technik. Kulinářské umění proto vytvořilo soubor on-line video kurzů profesionálního vaření, ve kterých se naučíte celou škálu kulinářských technik a postupů od základů, jako je správné krájení nožem, vývary, polévky a omáčky, až po náročnější techniky, jako je práce s masem a rybami, nakládání do solného nálevu, pečení, dušení, konfitování nebo vaření metodou sous-vide a mnoho dalších.
Každý kuchař by se měl nejdříve naučit a pochopit všechny základní KULINÁŘSKÉ TECHNIKY a postupy, teprve potom je čas do vaření přidávat své vlastní UMĚNÍ a kreativitu. Jedině tak může kuchař začít vytvářet své vlastní KULINÁŘSKÉ UMĚNÍ.
V případě, že máte zájem a ambici své studium kulinářských technik rozšířit o jejich praktický nácvik s profesionálními šéfkuchaři a v profi gastro studiu, můžete se zapojit do naší AKADEMIE KULINÁŘSKÉHO UMĚNÍ.
Soubor všech video kurzů jednotlivých kulinářských technik je navíc doplněn nejširší databází receptů připravených profesionálními šéfkuchaři, podívejte se a nechte se inspirovat našimi profi RECEPTY.
Podívejte se na náš Youtube kanál.
Jiří Roith
zakladatel Kulinářského umění